Intressen

Min nya systemkamera

Att ta ett foto är väl lätt? Det är ju bara att klicka av, eller? Nja. Med min nya systemkamera i hand, fick jag erfara att det faktiskt inte är så himla enkelt. Bildskapande är en kombination av såväl kreativitet som grundläggande teknisk kunskap. Jag har alltid varit intresserad av fotografi men enbart använt min mobiltelefon. Nu är jag så spänt och taggad på att lära mig hantera min nya kamera och ta otroliga bilder.

Jag valde en begagnad kamera

Det sägs ofta att den första kameran du köper gärna får vara ”halvbra”. Därför valde jag att satsa på en begagnad variant med ett allround-objektiv. Grundregeln är att dessa kameror ofta fungerar fint, men att du genom detta själv lär dig upptäcka vad behöver och vill ha – och med den kunskapen sen köpa på dig. Jag har turen att ha vänner som också är intresserade av fotografi, därför kunde jag titta på deras kameror och få inspiration. I framtiden kanske jag blir så foto- och kameraintresserad att jag köper en Leica Q som förhoppningsvis också finns begagnad.

Börja automatiskt, fortsätt manuellt

Som nybörjare har jag märkt att det automatiska läget i en systemkamera är en perfekt inkörsport till ett aktivt fotograferande. Kameran justerar själv de viktiga bitarna som krävs för ett bra resultat. Med tiden kommer jag att börja experimentera mer. Att förstå varför en bild blir som den blir, och manuellt kunna justera bländartal, slutartid och ISO-tal, är grundläggande kunskap för att utvecklas fotografiskt. När jag bemästrar detta kommer jag kunna ta mitt fotograferande till en helt ny nivå.

Slutligen – öva, öva, öva

Tråkigt och förutsägbart ja, men det tål att sägas igen: övning ger färdighet. Därför har jag valt att inte köpa på mig en massa tillbehör i början. Med tid och träning kommer jag lista ut vilka objektiv jag behöver. Nu har jag alltid kameran med mig även om jag bara går en kortare promenad. Fototillfällen dyker upp när som helst. Jag hoppas även kunna gå en fotokurs inom en snar framtid för att lära mig mer.